Jęczmień ozimy

Jest bardziej wrażliwy niż żyto na niesprzyjające warunki zimy. Pod uprawę najbardiej nadają się tereny zachodniej i południowo-zachodniej Polski.

Obrazek ilustracyjny

Jęczmień ozimy

 

Jest bardziej wrażliwy niż żyto na niesprzyjające warunki zimy.

Pod uprawę najbardiej nadają się tereny zachodniej i południowo-zachodniej Polski.

Ma słabo rozwinięty system korzeniowy, wymaga więc gleb lepszych, żyznych i w kulturze. Wrażliwy na zakwaszenie gleby.

Jęczmień ozimy jest najwcześniej wysiewanym zbożem. Uprawa roli pod jęczmień ozimy jest taka sama jak pod żyto. W zależności od przedplonu i gleby daje się na 1 ha 40-60 kg azotu, 37-72 kg fosforu oraz 40-80 kg potasu w czystym składniku.

Najlepszy termin wysiewu to od 1-15 września dla terenu południowo-zachodniej Polski lub dla środkowej części kraju 25 sierpnia do 10 września. W zależności od gleby wysiewa się 115-150 kg nasion na ha na głębokość 2-3 cm. Na glebach lepszych można wysiewać mniejszą ilość. Jęczmień ozimy krzewi się silnie już w jesieni zatem nie wymaga zabiegów uprawnych jesienią i na wiosnę. Dojrzewa najwcześniej ze zbóż.