Łubin
Łubin potrzebuje głębokiej orki. Uprawiamy na każdych glebach. Uprawiamy w siewie głównym jak i poplonie na glebach słabych lub przy siewach opóźnionych.
Nasiona na kiełki słonecznik
Słonecznik to popularna roślina hodowlana, która poza efektownym kwiatostanem, dostarcza również jadalne nasiona. Nasiona na kiełki słonecznika posiadają oryginalny smak i bogactwo składników odżywczych.
Kiełki słonecznika są bogatym źródłem witaminy D oraz wielu mikroelementów, do których można zaliczyć fosfor, wapń oraz żelazo.
Cykl rozwojowy rośliny: roślina w początkowej fazie wzrostu.
Walory smakowe: delikatny, orzechowy smak.
Zastosowanie: dodatek do różnorodnych dań, kanapek, surówek oraz sałatek. Dobrze komponują się również z daniami ciepłymi. Kiełki słonecznika zalecane są jako stały element diety wegetarian, którzy narażeni są na niedobory pierwiastków takich jak magnez, potas, miedź oraz cynk.
Termin siewu: niezależnie od pory roku.
Stanowisko: hodowlę kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona przepłukać kilkakrotnie przegotowaną, letnią wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie spryskiwać kiełkujące nasiona oraz wymieniać wodę w kiełkownicy.
Termin zbioru: po 10 – 14 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.