Jarmuż
Nasiona wysiewamy na rozsadniku w maju.
Nasiona na kiełki słonecznik
Słonecznik to popularna roślina hodowlana, która poza efektownym kwiatostanem, dostarcza również jadalne nasiona. Nasiona na kiełki słonecznika posiadają oryginalny smak i bogactwo składników odżywczych.
Kiełki słonecznika są bogatym źródłem witaminy D oraz wielu mikroelementów, do których można zaliczyć fosfor, wapń oraz żelazo.
Cykl rozwojowy rośliny: roślina w początkowej fazie wzrostu.
Walory smakowe: delikatny, orzechowy smak.
Zastosowanie: dodatek do różnorodnych dań, kanapek, surówek oraz sałatek. Dobrze komponują się również z daniami ciepłymi. Kiełki słonecznika zalecane są jako stały element diety wegetarian, którzy narażeni są na niedobory pierwiastków takich jak magnez, potas, miedź oraz cynk.
Termin siewu: niezależnie od pory roku.
Stanowisko: hodowlę kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona przepłukać kilkakrotnie przegotowaną, letnią wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie spryskiwać kiełkujące nasiona oraz wymieniać wodę w kiełkownicy.
Termin zbioru: po 10 – 14 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.