Groch
Groch wysiewamy w marcu lub kwietniu
Jesteś domowym winiarzem? Koniecznie poznaj nasz produkt Vinistart Complex polecany do fermentacji w miazdze (nie musisz już tłoczyć soku z owoców, wystarczy dodanie nadgniecionych owoców bez pestek!). Produkt sprawdzi się do produkcji win białych oraz czerwonych m.in. z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych i czarnych winogron, rabarbaru, rodzynek, czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, jeżyn, czarnych, białych i czerwonych porzeczek, czarnych jagód, czarnego bzu, tarniny. Vinistart Complex sprawdzi się jednak nie tylko u osób, które chcą zaznąć przygodę z winem, ale również dla bardziej zaawansowanych osób, które chciałyby przygotować swoje domowe brandy! Połączenie szczepu szlachetnych drożdży winiarskich, specjalnie dobranych pożywek z solami mineralnymi i witaminami oraz Pektoenzymu gwarantuje sukces w przygotowywaniu domowych trunków. Produkt jest więc wygodny, prosty w użyciu i nie wymaga dobierania żadnych dodatków! Drożdże winiarskie gwarantują szybką fermentację oraz wspaniały bukiet wina. Sole mineralne są cennym źródłem azotu i fosforu dla drożdży winiarskich, a witaminy pełnią funkcję aktywatora fermentacji i wpływają korzystnie na smak oraz aromat wina. Pektoenzym rozkłada pektyny występujące w owocach, dzięki czemu łatwiej uwalnia się z nich sok oraz zmniejsza się lepkość wina, co znacznie wspomaga późniejszy proces klarowania.
Spodób użycia:
Zawartość saszetki wsyp do 100-200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i pozostaw na 15 minut. Rozdrobnione owoce umieść w pojemniku fermentacyjnym i zalej je niewielką ilością wody (1-2 L na 10 kg owoców). Następnie upewnij się, że owoce mają temperaturę pokojową i dodaj uwodniony Vinistart Complex, uzupełnij wodą do pożądanej objętości, wymieszaj i pozostaw do fermentacji. Polecany czas fermentacji w miazdze to 1-2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wytłoki owoców, a moszcz pozostaw do dalszej fermentacji. Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu!
Składniki: drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae, wodorofosforan (V) diamonu, pektynaza, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), emulgator: monostearynian sorbitolu.
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.