Koniczyny
Koniczyna jest rośliną dwuletnią, za wyjątkiem koniczyny perskiej. Koniczynę wysiewamy wiosną w ilości 25 kg / ha. Wysiewamy w roślinę ochronną najlepiej w jęczmień jary
Stewia to roślina jednoroczna, wysokość 50-80 cm. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości używana jest jako naturalny słodzik. Surowcem użytkowym są sproszkowane liście zawierające stewiozyd - glikozyd ok 30 razy słodszy od cukru, przy czym zawartość tego związku w roślinie to ok 10%. Charakteryzuje go niska kaloryczność. Stewiozyd jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 st C), nadaje się więc do gotowania i do pieczenia. Posiada takie właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków. Nasiona wysiewać w drugiej połowie marca. Rośliny można także uprawiać w doniczce uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia. Uprawiać na stanowisku nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru, w żyznym, ale przepuszczalnym podłożu.
Zawartość opakowania:
0,01 g
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.