Ogórek
Siejemy w drugiej połowie maja
Kiełki lucerny są cenny źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczyć symptomy menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin AEB-complex oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości, osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Kiełki lucerny obniżają również poziom złego cholesterolu LDL oraz odtruwają organizm. Dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Kiełki lucerny mają bardzo delikatny smak. Spożywa je się głównie jako dodatek do kanapek i sałatek.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub pojadania w ciągu dnia.
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.