Jęczmień jary

 

Może być uprawiany na terenie całego kraju. Ma jednak słaby system korzeniowy i chociaż oszczędnie gospodaruje wodą jest wrażliwy na jej brak, szczególnie po wschodach i przed kłoszeniem. Nie znosi kwaśnych gleb. Może być uprawiany na mocniejszych szczerkach i glebach gliniasto-piaszczystych. Najlepszymi przedplonami moga być motylkowe, okopowe lub buraczane. Pod jęczmień jary w zależności od gleby i przedplonu daje się w czystym składniku na 1 ha 20-40 kg azotu, 36-72 kg fosforu oraz 40-80 kg potasu.

Jęczmień jary jest mniej wrażliwy na opóźniony siew niż pszenica i owies, jednak nie należy siewu opóźniać. Wysiewamy go niezwłocznie po owsie i pszenicy jarej na głębokości 2-3 cm. Wysiewamy 140-160 kg / ha. W agrotechnice niezbędne jest bronowanie jęczmienia gdy wytworzy on 3-4 liści. W przypadku dużej ilości chwastów zalecane jest stosowanie herbicydów, tak jak w przypadku pszenicy jarej.