Owies ma bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy i dużą zdolność pobierania wody i składników pokarmowych z gleby. Praktycznie udaje się na wszystkich glebach, pod warunkiem, że nie są zbyt suche.  Może być uprawiany na glebach zasadowych jak i kwaśnych. Dobrymi przedplonami są późne ziemniaki lub buraki cukrowe na oborniku. Można go uprawiać po zbożach ozimych. Nie zaleca się wysiewać po jęczmieniu ze względu na choroby podszytowe.

Nawożenie zależy od żyzności gleby oraz przedplona i wynosi 40-90 kg azotu, 36-72 kg fosforu oraz 40-80 kg potasu w czystym składniku na 1 ha.

Terminem siewu jest wczesna wiosna, w momencie kiedy tylko ziemia obeschnie, nie będzie się mazać w trakcie uprawy. Jednak w myśl rolniczego porzekadła „siej owies w błoto a będziesz zbierał złoto”.

Na hektar wysiewamy od 140-160 kg nasion.

Pielęgnacja posiewna jest taka sama jak przy pszenicy jarej lub jarego jęczmienia.

Za zbiorem owsa nie trzeba czekać az do pełnej dojrzałości, gdyż przejrzały łatwo się osypuje, co radykalnie zmniejsza plon.