Kapusta pastewna
Roślina jednoroczna dostarczająca paszę bardzo bogatą w białko oraz witaminy. Nie lubi gleb suchych, kwaśnych.
Kapusta pastewna. Jest jedną z najwydajniejszych roślin pastewnych uprawianych w Polsce. Masa zielona zawiera ok. 20% białka strawnego w suchej masie liści i ok. 12% w głąbach. Uprawiana jest najczęściej w plonie wtórnym, czasem w poplonie ścierniskowym. Kapusta pastewna bardzo dobrze znosi przymrozki i dlatego może pozostawać na polu do późnej jesieni i być skarmiana w postaci zielonki.
Kapustę pastewną można uprawiać z rozsady lub wysiewać nasiona bezpośrednio na polu. Uprawiając kapustę pastewną bezpośrednio w polu, potrzeba na obsianie 1 ha ok.4 kg nasion. Wysiewa się je w rzędy co 50-60 cm. Przerzedzenie wykonuje się w 2-3 tygodnie po wschodach, tak aby odległość między roślinami w rzędzie wynosiła 20-30 cm.
Siew na plon główny: kwiecień
Siew na plon wtórny: maj-czerwiec
Siew na poplon ścierniskowy: lipiec
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.