Kalarepa
Nasiona wysiewamy na rozsadniku
Domowa szynka nigdy nie smakowała tak dobrze. Wypróbuj Peklę do delikatnej szynki.
Peklowanie mięs przy użyciu naszej nowej pekli to czysta przyjemność. Dzięki użyciu peklosoli szybko i bezproblemowo przygotujesz zalewę do peklowania oraz nastrzykiwania szynek, wydobywając z nich wyjątkowy smak. Nasza zalewa solankowa sprawi również, że Twoje mięsa będą miały nie tylko piękny kolor, ale także będą stabilne mikrobiologicznie. Tak przygotowane szynki nadają się do wędzenia, parzenia lub pieczenia w niskich temperaturach do 150°C. Zawarte w mieszance zioła m.in.: jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, goździki, kolendra, majeranek oraz tymianek zapewnią dodatkowo doskonały smak i wyjątkowy aromat domowych wyrobów. Stosując peklosól do delikatnej szynki sprawisz, że Twoje mięso pozostanie apetycznie różowe, aromatyczne i niezwykle smaczne! Opakowanie 75 g wystarczy na przygotowanie aż 2 kg szynki.
Stworzenie własnej zalewy solankowej jeszcze nigdy nie było takie proste!
Wystarczy wymieszać i zagotować zawartość opakowania w 1 L wody.
Sposób użycia:
Zawartość opakowania zalej 1L wody, zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Szynkę (najlepiej w dwóch kawałkach po ok. 1 kg) umieść w pojemniku z przygotowaną solanką peklującą. Dla szybszego procesu peklowania nastrzyknij mięso w kilku miejscach (ok. 60-80 ml zalewy). Pekluj w lodówce przez 10-14 dni, obracając mięso co 2 dni. Następnie za pomocą specjalnego aplikatora umieść mięso w siatce wędliniarskiej. Tak przygotowane szynki nadają się do wędzenia, parzenia lub pieczenia w niskich temperaturach do 150°C. W celu wędzenia, mięso po peklowaniu obsuszaj przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wędź w 50-65°C do uzyskania brązowo - złotej barwy ok. 3-4 godziny. Uwędzone szynki parz w wodzie w 75-80°C, do czasu osiągnięcia 58°C wewnątrz mięsa.
Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, goździki), cukier, zioła (kolendra, majeranek, tymianek), azotan potasu, azotyn sodu.
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.
Klienci, których zainteresował ten produkt oglądali również:
Zapraszamy do przeglądania naszego bloga na którym publikujemy porady dotyczące pielęgnacji roślin, nowości w naszej ofercie oraz wiele innych ciekawych informacji.